II Regionalna Prezentacja Potraw Staropolskich z Aranżacją Stołu
W dniu 06 marca 2013r. zabrzmiał sygnał łowiecki „Powitanie” i rozpoczął II kulinarne i myśliwskie święto szkół Pomorza i Kujaw, które zorganizowały Anna Alwin, Aleksandra Walczak, Wanda Marynowska. Szkoły regionu Pomorza i Kujaw rywalizowały w teście z wiedzy ekologiczno – łowieckiej oraz prezentując potrawy staropolskie z aranżacją stołu. Nad częścią konkursu związaną z łowiectwem czuwali myśliwi, z którymi „Mechanik” współpracuje od lat, na czele z Sekretarzem Okręgowej Rady Łowieckiej we Włocławku Benedyktem Mordzakiem oraz Prezesem Wojskowego Koła Łowieckiego „Przyjemność” nr 216 Marianem Gniadkiem, który jest pomysłodawcą i fundatorem pamiątkowych medali dla laureatów.
Staropolskie smaki, atrakcyjność i receptury potraw oraz aranżację stołu oceniało jury powołane przez organizatorów w składzie: Przewodniczący Łukasz Lewandowski restaurator, właściciel restauracji „Na skarpie”, Benedykt Mordzak Sekretarz Okręgowej Rady Łowieckiej we Włocławku oraz Urszula Rosół Przewodnicząca Powiatowego Koła Gospodyń Wiejskich pod przewodnictwem której, Koło Gospodyń Wiejskich z Czołowa przygotowało staropolski poczęstunek dla gości i uczestników. Owocna współpraca z myśliwymi Koła Łowieckiego „Przyjemność nr 216” sprawiła, że brzmienia sygnału łowieckiego na prezentacji potraw nie zabrakło, a jej efektem było zdobycie I miejsca z wiedzy ekologiczno-łowieckiej przez Marcina Prybackiego ucznia IV klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego z naszej szkoły. Po długich naradach i degustacji potraw jury przyznało wyróżnienie dla „Mechanika” za najbardziej wyszukaną potrawę. Kulinarny kunszt Marcina Prybackiego w potrawach: „Bażant” w zielonej skórce oraz „Gołębie i przepiórcze słodkości” został dostrzeżony i zauważony. „Toruński Gastronomik” zachwycił aranżacją stołu i zdobył I miejsce w tej kategorii. Laureatom zostały ufundowane atrakcyjne nagrody dzięki hojnym sponsorom, którym wyrażamy gorące podziękowania. Fundatorami statuetek dla wszystkich szkół oraz dekoracji są: „Firma Gemini” oraz Dyrektor Banku Gospodarki Żywnościowej w Radziejowie Małgorzata Wojciechowska – Francik. Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i ufundowanie nagród dla laureatów konkursu Staroście Henrykowi Gapińskiemu, Wicestaroście Jarosławowi Kołtuniakowi, Dyrektorowi ZSM Włodzimierzowi Kucowi, Wójtowi Gminy Radziejów Markowi Szuszmanowi, Prezes Banku Spółdzielczego w Radziejowie Elżbiecie Andrzejczak, Prezesowi Banku Spółdzielczego w Piotrkowie Kuj. Rafałowi Marciniakowi, Sekretarzowi Okręgowej Rady Łowieckiej we Włocławku Benedyktowi Mordzakowi oraz Joannie Ossowskiej reprezentującej Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy za ufundowanie upominków dla szkół. Wyrażamy również podziękowania Beacie Gołębiewskiej, Ewie Pawlak za dekoracje Auli, Arkadiuszowi Włodarskiemu za oprawę techniczną, Sylwestrowi Wojciechowskiemu za wykonanie zdjęć i pokaz multimedialny. Po zmaganiach konkursowych uczestnicy i goście zostali zaproszeni na poczęstunek w postaci potraw z dziczyzny w wykonaniu restauracji „Na Skarpie” oraz potraw staropolskich nad przygotowaniem których czuwała Zofia Kwiatkowska Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Czołowie. Wykwintny smak i różnorodność potraw zaskoczyła myśliwych, zaproszonych gości, także z branży gastronomicznej koneserów sztuki kulinarnej. Przewodniczący jury Łukasz Lewandowski nie żałował pochwał potrawom staropolskim przygotowanym na stołach konkursowych, które również degustowali zaproszeni goście. Serdecznie dziękujemy Panu Łukaszowi Lewandowskiemu i Pani Urszuli Rosół za wykwintny poczęstunek. Surowce z dziczyzny zawdzięczamy podłowczemu Wojskowego Koła Łowieckiego „Przyjemność” Józefowi Grzegorzewskiemu,z którym współpracuje koło ekologiczno – łowieckie i koło biologiczne działające w „Mechaniku” prowadzone przez organizatorów. Na koniec zabrzmiał sygnał łowiecki „Pożegnanie”, który pożegnał szanownych gości i uczestników ze szkół Pomorza i Kujaw. Osiągane regionalne sukcesy gastronomiczne w tym konkursie jak i na szczeblu wojewódzkim świadczą, o tym, że uczniowie z kierunków gastronomicznych w „Mechaniku” osiągający również bardzo dobre wyniki w egzaminach zawodowych mogą zostać dostrzeżeni przez znawców sztuki kulinarnej, mają możliwości rozwoju i prezentacji kulinarnego kunsztu na szczeblu regionalnym i wojewódzkim oraz dzięki szkoleniom pod okiem uznanych autorytetów kuchni polskiej, zanim wejdą na rynek pracy.
Foto/tekst: Sylwester Wojciechowski, Anna Alwin, Aleksandra Walczak, Wanda Marynowska